
KÜÇÜKÇEKMECE’DE
YENİDEN, ADAY
1994-2004
yılları Küçükçekmece belediye başkanı ve 29 mart
seçimlerinde CHP’den
Küçükçekmece adayı olan Sayın,Nurettin Şen ile
projeleri ve Küçükçekmece konusunda röportaj yaptık.
Kendinizden biraz bahseder misiniz?
1942 doğumluyum. 3 çocuk babasıyım. İstanbul İktisadi Ticari İlimler Akademisi mezunuyum. işletme muhasebe bölümünden mezun oldum. 8 Ağustos 1972 yılından bu yana mali müşavirim mesleğimi devam etmekteyim. Çesitli sivil toplum örgütlerinde kurucu, yönetim kurulundan görev aldım. Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği delegesi oldum. 1994-1999 yıllarında, Küçükçekmece de Belediye Başkanlığı görevi yaptım beş yıl. Böylece siyasi hayatımızda başlamış oldu. Şuan da yeniden Belediye Başkan Adayıyım. Cumhuriyet Halk Partisinin 10 Temmuz 2005 tarihinde yapılan kongresinde İlçe Başkanı olarak seçildim. 29 Aralık 2007’de görevim bitti. İkinci defa aday gösterildiğim halde Belediye Başkanlığına aday olacağım için İlçe Başkanlığına aday olmadım.
1994-1999 yılları arasında adaylığınızı koymuş ve seçilmiştiniz. Geçen iki dönemde neden aday değildiniz de, şimdi adaysınız?
1994-1999 Küçükçekmece’nin sorunlu bir dönemiydi. Bilhassa benden önce olan dönemde, çöp sorunu, ekonomik sorunlar ve işçilerin maaşlarının ödenmemesi gibi sorunlar vardı. Burada 6-7 ay işçiler maaşlarını, sosyal haklarını alamamışlardı. Çalisanlarimizin yanında çekmece halkı da zarar görüyordu. Çünkü hizmet gelmiyordu. Bunların başinda temizlik işleri yapılmıyordu. Yollar çöp içerisindeydi. Göreve ilk geldiğimde, benim üç ay dayanacağımı, üç ayda görevi bırakıp kaçacağımı düşünüyorlardı. Ama ben işletme tahsili yaptım. Burada yaşiyorum. Halkın sorunları biliyorum. Bütün bunların üstesinden gelmek için kolları sıvadım. Altı aylık alacakları, sosyal hakları üç ay gibi bir zaman zarfında hepsini ödedim. Müteahhit alacakları vardı. Belediyeyi borcundan dolağı icraya vermişlerdi. Bunların bütün müteahhitlere 15 Ağustos demiştim, 1 Ağustosta borçlarını ödedim. Belediyeyi düzenli bir hale, kendi ayakları üzerinde durabilir ve saygın bile belediye hale getirdim. Benden önceki belediye başkanını üç defa görevden aldırmışlardı. Üç defa döndü. Dördüncü defa aldıklarında bir daha geri dönemedi. Aynı sistemi bana uygulamak istediler ancak başarılı olamadılar. Partiyle bağlantılarımız kopunca ara vermek durumundaydım. 2004 yılında tekrar CHP aday adayıydım. İki aday yarıştık. Naci Ekşi ve bendim. Son ana kadar mücadelemiz sürdü. Naci Ekşi benden önce kayıt olmuştu. Ankara’da rozet takmıştı genel başkanımız. İlçe Başkanımız götürüp adayımız diye tanıtmıştı Naci Beyi. Onun adaylığı çikti. Bende ilçe başkanlığına seçildim. Buralara kadar geldik. Şimdi adayım.
Küçükçekmece’de şuan da ki en büyük sıkıntı nedir?
İmar durumları,
planlar yapıldığı zaman, cami alanları, spor
alanları, kültür merkezleri, her türlü sosyal
aktiviteler için alanlar, eğitim kurumlarına kadar
hepsini içerisine kapsıyor. Yeşil alanın. Nereye ne
yapılacak? Kaç katlı bina yapılması gerekir?
Küçükçekmece’de kaç kişi yaşayacak. Türkiye’nin en
sorunu da burada. Bir beldeyi, bir ilçeyi, bir şehri
kuruyorsanız, orada ne yaşanacak, nüfus ne
olmalıdır. Onu düzenlemek gerekir. planlarını,
Altınşehir planlarını, İkitelli planlarını yaptık.
Büyükşehir Belediyesi tarafından tasdik olması
gerekiyor. Maalesef idare mahkemesinden iptal
ettirildi, Büyükşehir Belediyesi tarafından. Bu gün
Başbakan olan Recep Tayip Erdoğan o zaman Büyükşehir
Belediye Başkanıydı. Buradaki Belediye Başkanımız
Aziz Yeniay’da Büyükşehir’de İmar Komisyon
Başkanıydı. KİPTAŞ’a, BAŞAK konutlarına başladığı
zaman Büyükşehir kaçak başladı. Yani bizden imar
planını tasdik etmeden başlamışlardı. Sorunlar
olmuştu aramızda. Ama biz dedik ki; bu bir plandır,
burada insanlar yaşiyor, bu insanlar bu imarlara
katıldı, biz zeytin dalını uzatalım dedik.
Büyükşehir’de Recep Tayip Erdoğan, Genel Sekreteri
çagirdi dedi ki; “ Küçükçekmece Belediye Başkanı ve
meclis üyesi arkadaşları planlarımızı getirdiler.
Bizim Başak Konut planlarını tasdik ettiler
getirdiler. Bunun yanında Kayabaşi planlarını
getirmişler. Biz bunların turşunu kuracak değiliz”
dedi. “Tasdik edelim.” Dedi. Fakat verilen söz,
verilen taahhüt yerine getirilmedi. Bilakis iptal
edildi.
Büyükşehir’le sıkıntılar mı yaşadınız?
Evet, Büyükşehir’le büyük sıkıntılar yaşadık. Mesela İSFALT fabrikası asfalt üretir. Maalesef ayrı bir partiden olduğumuz için, bize iki milyar (o günkü parayla) borcumuz olduğu zaman, sıradaki duran bütün kamyonlarımızı geri gönderiyorlardı. Asfalt yok. Çünkü borcunuz var. İki milyar ödeyin ki size asfalt verebilelim denilmişti. Bunun yanında halkalı çöplügü var. Halkalı çöplügü bir yanardağ gibiydi. Bu bölgede yaşayan insanların sağlığını tehdit ediyordu. Hava kirliliğine neden oluyordu. Hastanelerden, okullardan, sağlık ocaklarından aldığımız raporlarla inceledik. Her hafta her ay sağlık sorunları artış gösteriyor.Bu çöplügün kapatılması gerekiyor dedik.Halkalı çöplügünü kapattık. Buradaki halkın rahat nefes almasını sağlamış olduk.
Küçükçekmece’ye neler kazandırdınız? Görevde bulunduğunuz süre içerisinde neler yaptınız?
Asfalt fabrikasını kurduk. Üç yüz almış bin ton asfalt döküldü. Belediye Başkanı olursam Ögretmenevi açacağım demiştim yaptım. Bir de Polisevi düşünüyordum onu da gerçekleştirdim.En önemlisi de Kadın Konukevi inşa etmiştik. Şiddete uğramış, sokağa terkedilmiş, kimsesiz kalmış kadınlarımızı, çocuklariyla birlikte Kadın Konukevlerimizde konuk ettik. Çamasir makineleri, ütü ve ütü masası alarak, restaurantların, lokantaların çamasir işlerini alarak kendi paralarını kazandılar. Sokak çocuklarimiza ev yaptık. Okuyanlara okumaları için her türlü imkân sağladık. Çalisanlara iş yapmaları için her türlü imkânı sağladık. Onları Tatilya’ya götürüyorduk, yemeğe götürüyorduk. Onları topluma kazandırmak için tüm çalismalarimiz sürmüştür.Salık Ocaklarımızı yaptık. Muhtarlık binaları yaptık. Verem Savaş Dispanseri kurduk. Okul Öncesi Anasağlık Eğitim Merkezi kurduk.Kültür merkezimiz vardı İkitellide onu kurduk. Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesini buraya kazandırmak her türlü imkânı ve gücümü kullanacağım. 75.yıl köprümüz vardı aşağıda yaptırdık. Papaz köprüsü, gümrük yolu, bağlar mevkii, kurtlar üstgeçitleri, o zamanlar okuluna giden ögrenciler, E5’ten geçerken, çok ögrencimizi kaybettik, trafik kazası yüzünden. Oralara üst geçitler yaptık. Göl çevresini insanların inebileceği, gezip dolaşabilecekleri, sosyal etkinliklerin yapılabileceği bir yer haline getirdik. Gerçekten doğal tabi bir halle, gölle insanları kavuşturduk. Hayvanat bahçesi yapmıştık. Sokak hayvanlarının öldürülmemesi için hayvanat bahçesi kurduk. Kısırlaştırılarak ve sağlık kontrollerinden geçirilerek tekrar sokağa bırakılıyorlardı. Sosyal yönden; spor salonları, yüzme havuzları kurduk.
Seçilirseniz öncelikli çalismalariniz hangi doğrultuda olacak? Hayata geçirmeyi düşündüğünüz projelerden bahseder misiniz?
Öncelikle halkımızın ekonomik sorunlarını çözecegiz ve yaşam standartlarını yükseltmeye çalisacagiz.
Sağlık sorunu; burası gelir yönünden düşük bir ilçe olduğu için, sağlık yönünden çok büyük ihtiyaç var. Son yıllardaki ekonomik sıkıntılar bu insanları daha mağdur hale getirdi. Bank kart var Bakırköy’de. Nerede olursa olsun o kartla anlaşma gereği hizmet görebiliniyor. O sistemi getirmek istiyoruz. Birde sağlık ocaklarımızı çogaltacagiz. Küçükçekmece’nin bağları birbirinden kopmuş gibidir.
Ulaşim sorunu:Küçükçekmece içi bir ulaşim ağı kurmak istiyoruz. Ulaşimda engelli vatandaşlarımız için her türlü imkânlar sağlayacağız. Onlar için birimler açarak hayata katılmalarını sağlayacağız. Son zamanlarda kültür merkezleri yapıldı. İnsanımız bunlardan faydalanamıyor ya da bilmiyor. Çok modern, insanların içine girmekten çekinecegi değil, yapacağımız yeni kültür merkezleri, halkı kucaklayan yeni bir mekânlarla halkın hizmetine sunmayı düşünüyoruz.
Spor; genç bir nüfusumuz var. 23 tane amatör spor kulübümüz var ama imkânlar kısıtlı. Bunla ilgili çalismalarimiz olacak. Yaşlılarımız için huzurevleri düşünüyoruz. Eski hükümet konağı var. Fransızlardan kalma. Çok güzel bir yer. Burayı feshane olarak, tarihi yapısını bozmadan restorasyon etmeyi düşünüyorum. Halkın girebileceği kültür merkezleri, spor alanları haline getirmeyi düşünüyoruz.
Şuan ki Belediye Başkanını artılarıyla ve eksileriyle nasıl değerlendiriyorsunuz? Belediyeciliği ile ödüllere sahip bir rakibiniz var.
Aziz Bey’i tebrik ediyorum. Ama şu var biz daha iyisini yapacağız. Kültür merkezleri açmışlar ama insanların bir kısmı habersiz bir kısmı ise girmeye çekinecegi mekânlar.
Biz halkımızın içine rahatlıkla girebileceği kültür merkezleri açacağız. Övündükleri hizmetler, TOKİ, KİPTAŞ ve İstanbul Belediyesinin yaptığı hizmetler. Benim zamanımda 5 yıl Büyükşehir’den hiçbir destek almadan görev yaptım.
Seçmenlerinize sizi tercih etmeleri için neler söylemek istiyorsunuz?
Geçmişim geleceğimin teminatıdır. Önce insanların karnı doyacak. Ekonomik sorunları çözülmeli. İmar yapıldı. Bu imarlar için yapılan harcamalar Küçükçekmece’den yapılmadı. Küçükçekmece esnafı kazanmadı. Biz Küçükçekmece’nin kaynaklarını Küçükçekmece içerisinde bırakacağız. Ekonomik canlılık getireceğiz. Başkan olursam,Küçükçekmece halkı mutlu ve huzurlu olacak. Küçükçekmece halkı, ekonomik yönden, sosyal yönden en üst düzeye çikarilmasi için gerekli hizmetleri kısa zamanda gerçekleştireceğime inanıyorum. Bu tecrübemle, bu azmimle başaracağıma inanıyorum.