
Fikri Köse
“Bugüne kadar Maltepe’de böyle bir hizmet atağı görülmemiştir. Ancak yapacaklarımız henüz bitmedi. Sırada daha birçok proje var”
Başkanım öncelikle okuyucularımıza kendinizi tanıtır mısınız?
1960 yılında Sivas’ta doğdum. İlk ve orta öğrenimimi Maltepe'de tamamladım. Lise Öğrenimini ise Kadıköy'de tamamladım. Anadolu Üniversitesi Sağlık kurumları İşletmeciliği mezunuyum. İlçemizde bulunan çeşitli sivil toplum örgütleri ve spor derneklerinde kurucu başkanlık ve yönetim kurulu üyeliği yaptım. Ayrıca İlçe geneline hitap eden, Maltepe'nin sosyal ve kültürel amaçlı birçok dernek ve vakıflarında kurucu Başkan veya üye olarak yer aldım. 30 yılı aşkın süredir Maltepe'de ikamet ediyorum. Maltepe de ikamet eden bir Maltepeli olarak, Maltepe'yi ve Maltepe'nin sorunlarını çok iyi biliyorum.
Bize Küçükyalı Kültür Merkezinden başlayarak yaptığınız ve yapacağınız projeler hakkında bilgi
verir misiniz?
Küçükyalı sahilde yapmış olduğumuz bu Kültür merkezi ve nikâh salonları, ilçemizin bir cazibe merkezi haline getirdi. Hafta sonları yaklaşık yetmiş nikâh kıyılıyor burada. Her nikâha ortalama 300 kişi gelse günde ortalama 20 – 25 Bin kişi buraya girip çıkıyor ve ziyaret ediyor. Bu Merkezimizde nikâh salonlarının dışında konferans salonumuz, 6000 kitaplı ve internet bağlantılı kütüphanemiz, sergi salonumuz ve birde kokteyl salonumuz var.
Gerçektende 500.000 nüfuslu bir bölgeye hizmet vermek kolay bir iş değil. Birçok ili Nüfus bakımından geride bırakıyorsunuz. Hizmette ilk döneminiz olmasına rağmen bir hayli yol almışsınız.
Evet ilk dönemim. Geçmiş dönemde meclis üyesiydim. Yani Belediyeye ve Belediyeciliğe yabancı değilim. Uzun yıllar Maltepe’de yaşamış biri olmam da bana bir avantaj sağladı. Göreve geldiğimde Maltepe’de nerede neyin yapılması gerektiğini çok iyi biliyordum. Şuan içinde bulunduğumuz bu tesisin yıllık geliri ortalama iki milyon YTL civarında. Biz burayı altı buçuk milyon YTL’ ye mal etmiştik. Belediyemizin kasasına her yıl ortalama iki milyon YTL gelir sağlıyoruz buradan. Kısacası yatırdığımız bedeli üç yıl içinde geri alarak devamında sürekli gelir sağlayacağız.. Bu tesise bugün bir bedel biçseniz 30 milyon YTL’den aşağı etmez. Gelecekte torunlarımızla, çocuklarımızla gezerken ‘’ işte bunları Maltepe’ye biz yaptık ‘’ diyebileceğimiz eserler kazandırdık ilçemize.
Başıbüyük’te yaptığınız kentsel dönüşüm projesi hangi aşamada?
Belediyemize ait Başıbüyük mahallemizdeki 400 dönüm arazimiz üzerinde 1750 adet yapı var. Burada halen boş olan 18 dönüm bir arsamız var. Çalışmaları bu boş arazi üzerinde başlattık. Şu ana kadar beş blok konutun kaba inşaatını bitirdik. Toplan 4000 konut üreteceğiz Başıbüyükte. Proje bittiğinde bu bölge konutlarla beraber 200–250 dönüm yeşil alana sahip olacak.
Yapmak istediğiniz diğer projeleriniz nedir?
Tabi ki en büyük sorunlardan biri de trafik sorunu. Merkez trafiğini yeraltına almayı planlıyoruz. İnşallah önümüzdeki dönemde bunu hayata geçirmeyi planlıyoruz. Yolun üst tarafını ise yaya trafiğine açacağız. Bunların yan ısıra Yat limanı projemizi ve bölge parkı projemizde hayata geçirmek istiyorum. Başıbüyük mahallemiz sınırları içinde kalan Kuyular düzü mevkiinde 550 hektarlık bir alanda yapılacak parkı hayata geçirdiğimizde Maltepelilerin hatta İstanbulluların rahatlıkla piknik yapabileceği ve rahat nefes alacağı bir mekân olacak. Maltepe’de kavşaklarda yaşadığımız sorunlar vardı. Buralarda akşam ve sabah vakitlerinde trafik resmen kilitleniyordu. Buraların alt yapı hazırlıklarını tamamlayarak Büyük Şehir Belediyesine sunduk. Şimdi altı kavşakta yenilendi ve trafik sorunu çözülmüş oldu. 4 yıl önce bu kavşaklarda trafiğe takılarak saatlerce evine gidemeyen vatandaşlarımız şimdi beş dakikada evlerine ulaşabiliyorlar. Ulaşımla ilgili olarak diğer bir çalışmada E–5 karayolu’nun altından Kadıköy – kartal arası raylı sistem yatırımları. Bu çalışmalara halen devam ediyor.
“Sosyal belediyeciliğe önem veriyoruz”
Ben Belediyeciliği şu şekilde yorumluyorum. Bizler yöneticiler olarak asfalt, kaldırım gibi yatırımları her zaman yapacağız. Bunlar Belediyeciliğin zorunlu vazifesi. Bunlar zaten şehrin ihtiyacı. Ama asıl sosyal Belediyeciliği uygulamak zorundayız. Özellikle E-5’in üstündeki mahallelerimde kapılarını çaldığımız zaman her 30 – 40 evin birinde mutlaka engelli bir vatandaşımıza rastlıyoruz. Ben belediyede fazla duran biri değilim. Ev ev kapı kapı dolaşıyorum. Göreve geldiğimde E-5’in üst tarafında bulunan Girne mahallemizde sevgi çiçekleri adında bir rehabilitasyon merkezi açtık. Şimdi burada da 150 kadar çocuğumuz eğitim almakta. Bunlar hep bireysel eğitimler. Sevgi çiçeklerini açtıktan sonra müracaatın fazla olduğunu gördük ve buradan yola çıkarak çok daha kapsamlı olan Altayçeşme mahallemizde yaptığımız rehabilitasyon merkezini çok yakında hizmete açıcaz inşallah. Merkezin bir dönüm civarında bahçesi var. Bu bahçede özel havuzlar ve yürüyüş parkurları olacak.
Eğitime büyük destek veriyoruz
Eğitime de verdiğimiz destekler var. İlçemizde yüz bin civarında öğrencimiz var. 70 civarında okul, 30 civarında özel okul ve üç üniversitemiz bulunuyor. Geçtiğimiz günlerde Sayın Cumhur Başkanımız Abdullah Gül İlçemizdeydi. İstanbul ticaret Üniversitesinin açılışını yaptı. İnsana yatırım yapmak zorundayız. İlçemizde bu tür yapıları çoğaltmak durumundayız. 5 mahallemizde yapmış olduğumuz Bilgi Evlerimiz var. Bu bilgi evlerini bütün mahallelerimizde yapmayı planlıyoruz. İçinde muhtar odası, İsmek kursu, Kütüphane ve bilgisayar odalarının bulunduğu bu yerlerden vatandaşlarımız ücretsiz olarak faydalanabiliyorlar.
Planladığınız proje sayısı ne kadardı?
Göreve gelmeden önce vatandaşımıza söz verdiğimiz çalışmaların kat kat fazlasını gerçekleştirdik. Önümüzdeki dönem için planladığımız yat limanı projesi var. Bunun haricinde dönüşüm projelerinin 2. ve 3. kademelerini başlatmak istiyoruz. Bölge parkı ve Maltepe trafiğiyle ilgili çalışmalarımız da önümüzdeki dönem projelerimiz arasında olacak.