
Küçükçekmece’nin başarılı belediye başkanı ve AKP belediye başkan adayı Aziz Yeniay;
“Küçükçekmece olarak, meşaleyi
almış hızla hedefe koşmaktayız” sözleri ile
faaliyetlerini özetlemekte.
Belediyecilik anlayışınız nedir? İyi bir belediye
başkanı nasıl olmalıdır?
Geleneksel belediyecilik ömrünü doldurdu. Günümüz belediyeciliğinde 21. yüzyıl yönetim değerlerinin hâkim olmasıyla birlikte önemli değişiklikler oldu. Artık asfalt, park bahçe yapmak ya da çevre temizliği gibi klasik yerel hizmetlerin ötesine geçerek çağdaş belediyeciliğin tüm hizmetlerini halkımıza sunmak gerekiyor. Çağdaş belediyecilik anlayışımızda da yalnız kent sakinlerinin yaşam kalitesinin arttırma ve bu amaçla kentin fiziki koşullarını iyileştirmenin yanı sıra, sosyal ve ekonomik gelişmesinin sağlanması da yer almaktadır. Daha açık bir ifadeyle, edindiğimiz yeni belediyecilik anlayışıyla eğitim, kültür, sanat, spor, istihdam, güvenlik, sağlık, yaşlılara ve engellilere yönelik hizmetler, şehrin ekonomik gelişiminin planlanması.Bunun yanında özel sektör kuruluşlarının desteklenmesi, göç olgusu ve göçmenlerle ilgili hizmetler gibi hayatın her anını ve alanını kuşatacak biçimde faaliyet alanları genişletilmiştir.
İlklerin belediyesi olarak, bugüne dek daima daha yeniyi ve iyiyi aradık. Hayatın her alanında halkımıza hizmet vermeyi başlıca amaç edindik. Bu amaçla “360º Belediyecilik” vizyonunu geliştirdik. “360º Belediyecilik” vizyonunda; insan ihtiyaçlarının tamamını oluşturan 10 temel kavrama yer verdik. Bu 10 temel kavram, ilçemizi her açıdan kapsamamızı ve halkımız için görünmez bir hizmet çemberi oluşturmamızı sağladı. Önümüzdeki yıllar için hedefimiz ise; “360º Belediyecilik” vizyonunu Türkiye ve dünyaya model oluşturacak şekilde geliştirmek ve Küçükçekmece'yi, dünyanın örnek ilçesi haline getirmektir.
Siyasette mutlak başarı için tecrübe önemlidir. Birikim ve tecrübe kişinin doğru projelere imza atmasında yol göstericidir. Başarılı bir siyasetçi ve belediye başkanı, görev aldığı bölgenin sorunlarına hakim olmalı, bu sorunların çözülmesinde vizyoner projelere sahip olmalıdır. Başarı da bunların beraberinde gelecektir muhakkak. Tüm bunların yanı sıra her zaman dünyaya ve bilgiye açık olunmalıdır. Önyargısız, saplantısız, özgürlükçü ve hoşgörülü bir siyaset anlayışı benimsenmelidir. Dünyanın en ileri çizgilerini bile kendi halkı için yetersiz gören, “halka rağmen değil, halkla birlikte” anlayışını benimseyen, vizyon sahibi siyasetçiler tarihte yerlerini alacaktır.
Belediye başkanlığı döneminizdeki başarınızın sırrı nedir?
Siyasete girişimin üzerinden 16 yıl geçti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde ve çeşitli ilçe belediyelerinde başkan yardımcılığı, meclis üyeliği görevlerinde bulundum. Yine Büyükşehir Belediyesinde İmar Komisyonu Başkanlığı yaptım. Kısacası;16 yıldır kesintisiz olarak yerel yönetimlerde görev yapıyorum. Bu birikimimin de halkımızın ihtiyaçlarının neler olacağını önceden belirleyebilmemizde, doğru çalışmaları hayata geçirebilmemizde her zaman katkısı oluyor tabii.
Küçükçekmece sanayi bölgesini kalkındırmak için nasıl projeler içersindesiniz?
İlçe vizyonumuzu yatırımcının ilgisini çekecek şekilde planlıyoruz. Altını çizerek ifade etmek istiyorum ki, biz kamu olarak müteşebbisi kendi bölgemize çekecek her türlü altyapıyı, her türlü kolaylığı hazırlamak için gayret gösteriyoruz.
İkitelli organize sanayi bölgesi başta olmak üzere, o bölgenin trafiğini çözecek şekilde çok ciddi ve radikal yaklaşımlarımız söz konusu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından sürdürülen metro hattı çalışmaları yoğun bir tempoyla devam etmekte. Önümüzdeki bir kaç aylık zaman dilimi içerisinde tamamlanmış ve hizmete girmiş olacak. Dolayısıyla da metro, o bölgede özellikle ulaşımı ciddi anlamda rahatlatmış olacak.
Aynı zamanda bu bölgede ciddi bir konut eksiği de yaşanmaktadır. Özellikle İkitelli Organize Sanayi Bölgesi’ndeki işveren ve çalışanların, yakın yerlerde konaklamasının sağlanması gerekmektedir. Bu da trafiğe nefes aldıracak ve zaman kaybını asgariye indirecek bir yaklaşımdır. Bu kapsamda Ayazma bölgesindeki gecekondu dönüşüm çalışmaları kapsamında boşaltmış olduğumuz alanlarda İOSB’de çalışanlara yönelik konut projelerimiz var. Şu anda TOKİ ile mutabakata varmış durumdayız. İnanıyorum ki bu çalışma ile de o bölgedeki vatandaşlarımızın konut beklentileri büyük ölçüde karşılanmış olacaktır.
Meslek liselerinin kurulması gerçekten İOSB için önem arz ediyor. Çünkü ara eleman noktasında, vasıflı eleman noktasında zor bir süreç yaşanıyor. İlköğretimin 8 yıla çıkarılması ve zorunlu olması sebebiyle müesseseler çırak bulmakta zorlanıyor. Dolayısıyla da artık çekirdekten yetişen yeni nesil gelmemekte, biz bu açığı mutlaka eğitimli gençlerle, meslek liseleriyle kapatmak zorundayız.
İOSB yönetimiyle, meslek lisesi kurulması konusunda görüşmelerimiz oldu. Kendilerinin de bu konuda kararlılıkları var. Görüşmelerimiz sonucunda bu bölgeye yakın üç noktada meslek lisesi kurulabilecek şekilde planlamalar yaptık. Bu çalışmalar İOSB Başkanlığı ile müşterek olacaktır. Tabii bunların dışında il özel idaresi tarafından ve de hayırsever vatandaşlarımızın desteğiyle bu bölgeye meslek okulları kazandırılacaktır.
Küçükçekmece’mize gelecek yatırımcılar, bu noktada umduğunu, hatta umduğundan daha fazlasını bulacaktır. Küçükçekmece’miz, İstanbul’un merkezindeki en modern kentlerden, bölgelerden birisi haline gelecektir.
Küçükçekmece’yi yeşillendirme adına yaptığınız çalışmalar hangi boyutta?
Göreve geldiğimiz günden bu yana 140 yeni park yaptık. Göl kenarında 260 bin kilometre kare bir alan düzenlenmesi yapıldı. İç kumsalda şimdilerde 200 bin metrekarelik rekreasyon ve yeşil alan düzenleme çalışmalarımızla birlikte bölgemizde 2,5 milyon metre kare yeni yeşil alan kazandırmış bulunuyoruz. Küçükçekmece göl kıyılarını, her yaştan insanımız için bir spor ve gezi alanına dönüştürdük. İlçemizde, 2004 yılında 100.000 m2 yeşil alan vardı, bugün bu miktarı 2.5 milyon m2’ye çıkardık. İlçe Genelinde 200 bin ağaç dikimi gerçekleştirdik. Bir mesire yeri olarak Belgrad Ormanları’ndan daha fazla alan sağlayan, aynı anda 30 bin kişinin piknik yapabileceği alan ve altyapıya sahip olma özelliğiyle sadece ilçemizin değil, tüm İstanbul’un önemli bir ihtiyacını karşılayan Şamlar Kent Ormanı’nı halkımızın hizmetine sunduk. Küçükçekmece artık nefes alıyor.
5 yıl önceki Küçükçekmece ile şuan ki Küçükçekmece arasında ne gibi farklar var?
2004 yılına kadar temel belediye hizmetlerinin sunulmasında bile büyük sorunlar yaşanan Küçükçekmece’de, bu sıkıntıları çözmesi gereken Belediye’nin, başta mali olmak üzere her alanda önemli kurumsal problemleri söz konusuydu. Yeni belediyecilik vizyonu doğrultusunda Küçükçekmece’yi İstanbul’un kenarındaki mutsuz bir varoş olmaktan çıkarmak ve kentli bir yaşama imkân sağlayacak biçimde dönüştürerek, bir “Küçük İstanbul” haline getirmek için önemli projeleri hayata geçirdik. Artık Küçükçekmece hak etmediği varoş görünümünden kurtularak, uluslararası arenada tanıtımını yapan, hedeflerini ilçe, şehir ve hatta ülke sınırlarının ötesine taşıyan bir ilçe olarak yerini almaktadır.
Geçmiş ile kıyasladığımızda Küçükçekmece’mizde çok büyük bir mesafe aldık. İlçeyi varoş görünümünden kurtararak, modern kentlerle yarışır hale getirdik. Bir yanında deniz, bir yanında göl ve bağrında göz alıcı bir tabiat barındıran ilçemiz, sosyal ve kültürel zenginlikleriyle de İstanbul’un parmakla gösterilen ilçelerinden biri haline geldi. Kısacası İstanbul’umuza yakışır bir kent olmak için ilçemizin vizyonunu değiştiren projelere imza attık. Göreve gelişimizden bu güne kadar Cumhuriyet tarihi boyunca ilçeye yapılan toplam yatırımın beş katı seviyesindeki 313 projeyi hayata geçirdik. Tek bir kültür merkezi dahi olmayan, yaşam alanları kısıtlı olan bir ilçeden kendi halkının sosyal, kültürel, ekonomik alanda her türlü ihtiyacını karşılayan bir ilçe konumuna geldik. Türkiye’de en kısa sürede tamamlanan, kentsel tasarım projesi olma özelliğini taşıyan, Ayazma- Tepeüstü Kentsel Dönüşüm projesiyle, 4 yeni kültür, sanat merkeziyle, amfi tiyatroları, 14 sağlık yatırımı, 92 spor ve eğitim yatırımı, 19 üst yapı yatırımı, 28 alt yapı yatırımı, 140 çevre yatırımı ve 17 dev ulaşım yatırımı ile Küçükçekmece’mizi, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti’nin değerli bir parçası haline getirdik. Bütün bu yatırımları yaparken de, İstanbul Büyükşehir Belediyemizin, Başbakanlık Toplu Konut İdaremizin, İstanbul Valiliğimizin ve Merkezi Hükümetimizin çok büyük katkıları olmuştur.
Önümüzdeki dönemde seçildiğiniz takdirde gerçekleştirmeyi düşündüğünüz projeler neler?
Önümüzdeki dönem Küçükçekmece daha fazla kültürle, sanatla, sporla anılan bir ilçe olacaktır. Yeni dönemde Avrupa’nın ikinci, Asya’nın ilk Disneyland’ını eski Halkalı Çöplüğünün bulunduğu yaklaşık 130 hektarlık alana oluşturmayı düşünüyoruz. Tema Parkı içerisinde ticari üniteler, otel ve konaklama tesisleri, büfe, cafe, lokanta, çay bahçesi, sinema, tiyatro, yüzme havuzu, dinlenme ve eğlence (lunapark) alanları, hayvanat bahçesi, su parkı ve tüm bu fonksiyonları destekleyecek alanları yer alacak. Bu eğlence merkeziyle birlikte Küçükçekmece artık farklı bir kulvarda anılmış olacak.
Disneyland projesinin 1–2 yıl içerisinde tamamlanmasıyla 10 bine yakın Küçükçekmeceliye istihdam imkanı sunacak ve bununla birlikte 4 milyonun üzerinde yabancı turistin ilçemizi ziyareti sağlanacaktır. Bunun yanı sıra 10 milyonunun üzerinde ziyaretçinin akın edeceği devasa bir merkez ilçemize kazandırılmış olacaktır. Türkiye’de bu manada yapılan ilk yatırım olması münasebetiyle artık Halkalı, Küçükçekmece bundan sonra sadece kendi insanına değil, tüm Türkiye’ye, hatta bulunduğu coğrafya itibariyle komşu ülkelere de hitap edebilecek bir yaşam alanı haline gelecektir.
Bu güzel gelişmeleri destekleyecek bir diğer unsur ise Küçükçekmece Gölü’nün turizme kazandırılması olacaktır. Zira Küçükçekmece Gölü uluslararası su sporları müsabakalarının yapılmasına son derece müsaittir. Önümüzdeki bir yıl içerisinde kirlilikten arınmasıyla birlikte gölün İç Kumsaldaki vizyon projesiyle geleceğin cazibe merkezi olacaktır.
Tarihi eserlerin restorasyonu kapsamında.Sivil mimarimizin abidelerinden Resneli Niyazi Bey Konağı, Sazlıdere Vadisinin ekolojik zenginliğini de içine alacak şekilde yeniden düzenlenerek Eko-Arkeo Park alanı olarak yeniden yaşam buluyor. Söz konusu çalışmaların İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Projeleri kapsamında yürütülmesi öngörülmektedir. Ayrıca ilçemize kazandırılacak 40.000 kişilik Avrasya Gösteri Merkezi, 7000 kişilik Avrupa Amfi Tiyatro ile İstanbul’un kültürel ve sanatsal atmosferi için de özel bir konumda Küçükçekmece’mizde bulunacak.
Atakent Mahallemizde, toplam alanı 42.000 m² olan, içinde insanların kendilerine ait sebzeleri yetiştirebilecekleri bahçelerin ve bahçe ekipmanlarını koyabilecekleri depoların olduğu, çocuk oyun alanları, kafeterya, kamelya, piknik alanları, gezinti yolları, otoparkların bulunacağı büyük bir hobi bahçesi parkı projelendirilmiştir. Kişi başına düşen hobi bahçesi 80m² olup, ekim yapılacak alan ise yaklaşık olarak 60m² dir. Toplam 252 adet hobi bahçesi bulunmaktadır; bunlardan 27 adet bahçe yaşlı veya engelli vatandaşların kullanımına daha uygun olarak; yükseltilmiş ekim yastıkları kullanılarak planlanmıştır.
İlçemizde, 50 dönümlük boş alanın engelli vatandaşlarımıza hizmet edecek meslek edinme, terapi, üretim ve pazarlamaya yönelik alanlar içerecek bir “Engelliler Kasabası” olarak düzenlenmesi planlanmaktadır.
Şu anda beşin üzerinde 5 yıldızlı otel yatırımı talebi var ve bunların önümüzdeki günlerde yapımına başlanacaktır. Ancak sayı zamanla çok daha yükselecektir. Özellikle bölgemizde zaman içinde oteller, ofisler, alışveriş merkezleri, kongre ve fuar alanları noktasında, çok ciddi yatırımlar olacaktır. Tabii bu çok ciddi yatırımlar biz planladığımız için olacaktır. Tüm bu atılımlar Küçükçekmece insanına önümüzdeki dönemde kendi ilçesinde refah seviyesi yüksek bir çalışma fırsatı sağlayacaktır.
Bu nokta itibariyle Küçükçekmece’mizin yarınlarında artık farklı bir noktada, tabiri caizse eline meşaleyi almış hızla hedefe koşma noktasında olduğunu bugünden görüyoruz. Bu hedefi planladığımız için de gideceği noktaya hızlı bir ivme ile ulaşması için her türlü atılımı yapmanın gayreti içerisindeyiz.